Spring naar content

Wonen als
je ouder wordt

De meeste mensen willen graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Misschien kan dit in je huidige woning, of misschien is er een ander type woning dat beter bij je past. Bijvoorbeeld op een plek waar je makkelijk andere mensen ontmoet. Of dichter in de buurt van belangrijke voorzieningen. Als je nu al nadenkt over hoe je later wilt wonen geeft dat een rustig gevoel.

Tips

De ideale woonsituatie is voor iedereen anders. De meeste mensen willen graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Misschien kan dit in je huidige woning of misschien is er een ander type woning dat beter bij je past. Bijvoorbeeld op een plek waar je makkelijk andere mensen ontmoet of dichter in de buurt van belangrijke voorzieningen. Als je nu al nadenkt over hoe je later wilt wonen, geeft dat een rustig gevoel.

De woning

Er zijn allerlei manieren om een huis in te richten met het oog op de toekomst. Een woning zonder trappen is handig als je slecht ter been wordt. En als je geen tuin hebt, hoef je ook geen onderhoud te doen. Deze vier tips helpen je om zo lang mogelijk te wonen zoals jij dat wil:

  1. Beoordeel of je huis geschikt is om in te wonen als je ouder bent. Is je woning ook over tien jaar veilig én comfortabel? Doe de huistest op lekkerblijvenwonen.nl of vind tips op eigenhuis.nl.
  2. Onderzoek welke veertien woonvormen er zijn en welke het beste bij jou past op beteroud.nl. Zelf een bewonersinitiatief zoeken? Vind het op Nederland Zorgt voor Elkaar | NLZVE.
  3. Je kunt in aanmerking komen voor een lening of vergoeding om je huis aan te passen met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Kijk bij jouw gemeente wat er mogelijk is.

De locatie

Ook de buurt waarin je woont is belangrijk. Alle voorzieningen op loopafstand is natuurlijk het makkelijkst. Maar ook als je verder weg woont, is het handig als je plekken eenvoudig kunt bereiken. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. De supermarkt, een ov-halte, de apotheek en een huisarts. 
  2. Familie of vrienden die dichtbij wonen 
  3. Ontmoetingsplekken waar je met mensen even een praatje kunt maken. Zoals een buurthuis, bibliotheek, sportclub of café. 

gesprekskaarten

Een goed gesprek is het halve werk

Hoe wil je dat jouw leven er na je pensioen uitziet? Is bijvoorbeeld je huidige woning geschikt om lang zelfstandig te kunnen blijven wonen? Of zijn er andere opties die beter bij je passen? Door dit soort vragen nu al te bespreken, ben je straks goed voorbereid. Deze gespreksstarters helpen je op weg. Met wie praat jij over je toekomst? 

Hoe gebruik je de gespreksstarters?

  1. Nodig je partner, een familielid, vriend, collega of goede buur uit voor een gesprek over je leven na je pensioen. 
  2. Zoek een fijne plek om te zitten en pak je laptop, telefoon of tablet erbij. 
  3. Klik op ’Start’. De rest wijst zich nu vanzelf. 
  4. Doe het op jouw manier. Spreekt een vraag je niet aan? Je kunt gewoon doorklikken. 

Er zijn geen goede of foute antwoorden. De vragen en stellingen zijn er voor jou: wat zijn jouw verwachtingen, waarden, behoeften en wensen? Door daar nu al over te praten, kan je straks de dingen blijven doen die voor jou belangrijk zijn.

Omslag gesprek