Spring naar content

Capelle en Krimpen aan den IJssel praten over morgen

Wat is ervoor nodig als we zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen, ook als we ouder of afhankelijk zijn? Wie is daar verantwoordelijk voor? En wat betekent dat voor onze portemonnee? Zomaar wat vragen die spelen in de samenleving, maar vaak onuitgesproken zijn. Zes ouderenzorgorganisaties in de regio Capelle en Krimpen aan den IJssel nemen het initiatief om daar nu al met inwoners over te praten.

 

Zes ouderenzorgorganisaties in de regio Capelle en Krimpen aan den IJssel ontwikkelden met elkaar een toekomstvisie op ouderenzorg in de regio. Een van de speerpunten in deze regiovisie: een maatschappelijk debat met inwoners. Wat verstaan zij onder goede ouderenzorg in de toekomst? En hoe kunnen inwoners, medewerkers en zorgorganisaties daarin samenwerken?

Op een bankje in de stad zouden zij kunnen aanschuiven voor een gesprek over ouder worden en de toekomst van de zorg voor ouderen. Vanwege het coronavirus maken de fysieke gesprekken plaats voor online gesprekken; juist in deze tijd is dat van belang. Om inwoners te inspireren en aan te zetten met elkaar en met zorgorganisaties in gesprek te gaan, is er een podcast gemaakt.

Luister de podcast:

In maart en april vinden online de eerste gesprekken met inwoners plaats. Eveline Schavemaker, projectleider van het maatschappelijke debat in de regio, trapt af met Ferry Bezem, directeur van Aafje en Marian van Roosmalen, bestuurder van de Vijverhof. In de podcast ‘Capelle en Krimpen aan den IJssel praten over morgen’ hoor je hoe zij zelf ouder willen worden, met wie ze daarover praten en wat hun rol is in het debat over de toekomst van de zorg voor ouderen. Van Roosmalen: “Ik denk dat het heel mooi is dat wij met een aantal zorgorganisaties in de regio dit onderwerp zo hebben opgepakt. Omdat ik zelf erg geloof in het betrekken van de toekomstige oudere bij hoe het er dan uit gaat zien. Omdat we allemaal onze beperkingen hebben in hoe we denken en toch vaak vanuit je huidige perspectief kijkt naar de toekomst.”

“Ik geloof heel erg in het betrekken van de toekomstige oudere bij hoe het er uit gaat zien”

 

De gesprekken zijn een initiatief van ouderenzorgorganisaties De Vijverhof, De Zellingen, Cedrah, Aafje, Lelie Zorggroep en Humanitas. Zij zien dat de huidige vergrijzing iets vraagt van ons allemaal. Van zorgorganisaties, van bedrijven, van de overheid en van inwoners. Het vraagt iets van hoe we de zorg organiseren en wat we voor elkaar doen. Om hierop goed voorbereid te zijn, willen de zorgorganisaties nu al met inwoners in gesprek gaan.

Meepraten?

Woon je in Capelle of Krimpen aan den IJssel en wil je meepraten over morgen? Neem dan plaats op het digitale gespreksbankje! Hoe kijk jij naar ouder worden en wat dat betekent voor de toekomst van de ouderenzorg? Wat heb je daarvoor nodig? Inwoners van Capelle en Krimpen aan den IJssel worden uitgenodigd hierover mee te praten en hun ideeën te delen.

Op www.praatvandaagovermorgen.nl/capellekrimpen/ vind je data, tijdstippen en de aanmeldlink voor de gesprekken. We spreken je graag op het gespreksbankje!

Houdt www.praatvandaagovermorgen.nl in de gaten om te zien wanneer het gesprek Over Morgen bij jou in de regio plaatsvindt.
CK
Hoe zie jij de weg naar ouder worden?

Woon je in Capelle of Krimpen aan den IJssel? En wil je meepraten over de toekomst van de ouderenzorg?
Kijk dan op www.praatvandaagovermorgen.nl/capellekrimpen of meld je hieronder direct aan.