Spring naar content

Anna en Lotte praten over morgen

Lotte, dochter van Anna (54), hoeft er niet over na te denken: “Natuurlijk zorg ik voor je, mam.” Aan de hand van enkele stellingen praten Lotte en Anna vandaag over morgen. Over het zorgen voor elkaar, nu en later. 

“Ik vind dat best bijzonder en fijn om te horen,” reageert Anna in het gesprek met haar dochter. Ze bespreken de eerste stelling ‘Mijn zieke moeder verzorgen na een dag hard werken. Geen probleem!’. Zelf zou Anna dat namelijk wel pittig vinden. Lotte: “Voor mij gaat het om een stukje zingeving. Zorg ik voor mijn ouders die mij groot hebben gebracht of help ik mensen in mijn werk als therapeut? Ik zou voor je zorgen mam, ook als dat betekent dat ik straks minder moet werken. Ik denk niet dat mijn carrière op de eerste plaats zou staan.” 

Anna en haar man maken zich best zorgen over wie er later voor hun gaat zorgen. Daar hebben ze het wel over en bereiden ze zich ook al op voor. Lotte: “Ik denk dat jij, net als oma, best moeite zou hebben om zorg te ontvangen,” zegt Lotte tegen haar moeder. “Aan de ene kant snap ik dat. Je wil gewoon de band behouden zoals je ‘m kent.” Anna reageert: “Ik zou daar inderdaad niet zo gauw om vragen. Al zou ik het niet erg vinden om mijn moeder onder de douche te zetten. Ik weet niet waarom ik dat heb. Het helpt mij nu ook om hierover te praten met jou.”  

Bekijk ook de video van Anna en Lotte.

Begin op tijd het gesprek over zorg, wonen en fit blijven. 

Het lijkt misschien nog ver weg, maar wie straks ook vol van het leven wil blijven genieten, praat vandaag over morgen. Bijvoorbeeld over wat je voor elkaar kunt doen als er later zorg nodig is, of het huis en de buurt waar je nu woont nog bij je past en hoe je fit blijft. Welke dingen vind jij na je pensioen belangrijk? 

Gebruik de gesprekskaarten of de checklists en praat vandaag over morgen. 

Begin op tijd het gesprek over zorg, wonen en fit blijven.

Het lijkt misschien nog ver weg, maar wie straks ook vol van het leven wil blijven genieten, praat vandaag over morgen. Bijvoorbeeld over wat je voor elkaar kunt doen als er later zorg nodig is, of het huis waar je nu woont nog bij je past of hoe je fit blijft. Wat vind jij belangrijk voor later?

Begin op tijd het gesprek. Gebruik de gesprekskaarten en praat vandaag over morgen.