Spring naar content

Bartho en Herman praten over morgen

Hoe wil jij wonen als je ouder bent? En welke rol spelen buren en andere mensen dan in de wijk? ‘Als wij hier blijven wonen, dan moeten we grote aanpassingen doen’, zegt Bartho (70). Toch sluit hij niet uit dat ze daar wel blijven wonen, terwijl Herman (74) duidelijk een andere keuze maakt. Aan de hand van een aantal stellingen praten zij vandaag over morgen.

“Mensen denken weleens dat wij broers zijn. Ik denk omdat we een beetje hetzelfde type man zijn.” Aan het woord is Bartho Braat, acteur van beroep. Hij spreekt vandaag met zijn goede vriend Herman, die werkt als gids bij het Nationaal Militair Museum en het Utrecht Landschap.

Plotseling denk je: mijn oude dag is hier

Herman leest de eerste stelling voor: “Voorbereiden op de oude dag moet je nu al doen.” Bartho lacht: “Daar gaan we ons niet meer op voorbereiden, daar zijn wel al!” “Maar wanneer begin je daarmee?”, vraagt Herman. “Persoonlijk heb ik geen idee. Ik denk dat die zorg begint als je plotseling denkt: mijn oude dag is hier. En dan ontdek je dat het misschien te laat is.” 

Brainstormen over wonen in een woongroep

Bij de tweede stelling – ‘Straks wil ik wonen in een gemeenschap waar iedereen elkaar kent’ – kijken de mannen terug op een eerder gesprek. Bartho: “Dat lijkt mij wel wat. Ik hoef het jou niet eens te vragen, jij bent hier enthousiast over. Ooit hebben we met z’n vieren – met onze vrouwen erbij – zitten brainstormen over wonen in een groter project met meer mensen. We zijn zelfs naar een kijkdag geweest.” 

Herman is laatst gaan wonen op een plek die hij prettig vindt. Waar alle voorzieningen in de directe omgeving beschikbaar zijn. Bartho zijn huidige woonsituatie is heel anders. “Er zijn wel mensen aan wie ik zou durven vragen of ze mij willen helpen. Maar ik ben er niet zeker van of ze dat ook echt gaan doen. Of zij straks zullen zeggen: we gaan eens even voor die ouwe Bartho zorgen. Dat weet ik niet.” En daarom kan erover praten helpen. 

Verhuizen of niet?

“En is je huis ook nog prettig om in te wonen als je ouder bent? En je buurt?” vraagt Herman. Bartho: “Tegenwoordig zijn er huizen die worden gebouwd met een badkamer beneden. Reuze handig. Daar hebben we dus over zitten nadenken. We zouden de garage dan bij het huis moeten trekken. En een soort aanbouw moeten maken. Dat zijn dure aanpassingen. Dus in die zin heeft het mijn voorkeur om wél te verhuizen, als je toch met zijn tweeën woont.” 

Herman: “Je zou ook kunnen zeggen: daar komt een aantal appartementen vrij. Met de hele wijk schuiven we gewoon op, zodat de huizen beschikbaar zijn voor gezinnen. Dat is de ideale situatie. Zou het ondenkbaar zijn om dat met elkaar af te spreken? Ik weet het niet.” Bartho knikt: “En je bent meteen aan het plannen voor je oude dag. Hoe mooi wil je het hebben!”

Begin op tijd het gesprek over zorg, wonen en fit blijven.

Het lijkt misschien nog ver weg, maar wie straks ook vol van het leven wil blijven genieten, praat vandaag over morgen. Bijvoorbeeld over wat je voor elkaar kunt doen als er later zorg nodig is, of het huis waar je nu woont nog bij je past of hoe je fit blijft. Wat vind jij belangrijk voor later?

Begin op tijd het gesprek. Gebruik de gesprekskaarten en praat vandaag over morgen.