Spring naar content

“Ik ga zelf nog regelmatig de deur uit”

Tijdens het koffiedrinken gaat het gesprek weleens over een pijntje hier of daar. En ook het opstaan ging vroeger zeker een stuk soepeler. Maar door vier keer in de week naar de sportschool te gaan, doen Mieke (67) en Vincent (68) Klein Gunnewiek uit Beltrum er alles aan om lekker fit te blijven.

Op haar 86e woont mevrouw Heusinkveld nog lekker zelfstandig in Varsseveld en ze redt zich prima. “Ik heb een heerlijk huis, in een fijne buurt dichtbij het centrum. Mijn zonen en kleinkinderen komen vaak een hapje eten en daarnaast ga ik zelf nog regelmatig de deur uit. Als ik op pad moet, dan bel ik de ZOOV of de Valys (regionaal vervoer, red.) en die brengen me naar waar ik zijn moet. Ik zal niet gauw bij mijn zonen aankloppen, want iedereen is druk genoeg met zijn eigen bezigheden. Natuurlijk is het fijn dat mijn buurman de heg knipt en dat één van mijn kleinkinderen even meekijkt als er online iets betaald moet worden, maar verder red ik me prima.”

Ook toen haar man jaren geleden dementie kreeg, zorgde mevrouw Heusinkveld nog dat hij zo lang mogelijk thuis kon blijven. “Pas toen het echt niet meer kon, is hij hier in het verpleeghuis gaan wonen totdat hij overleed.” Zelf denkt ze niet veel na over wat er  moet gebeuren als ze hulpbehoevend wordt. “Je kunt van alles bespreken, maar de kans is groot dat het toch anders uitpakt. Wie mij kent, weet dat ik graag in Varsseveld wil blijven wonen. Want ik vind het hier geweldig. Tja, wat moet je verder nog regelen? Toen ik laatst onderuit ging, heb ik 112 gebeld en zelf gezorgd dat de andere dag foto’s zijn gemaakt in het ziekenhuis. Mocht het echt niet anders kunnen… dan ga ik graag naar het verpleeghuis. Want ik weet dat ze daar prima voor je zorgen. Schrijf dat maar op”, zo laat mevrouw Heusinkveld tot slot met een knipoog weten.

Praat je wel eens over je oude dag? Ga d’r eens voor zitten en ga vandaag het gesprek aan over morgen. Met je partner, familie of naobers. Meer weten? Kijk op achterhoekbank.nl

Bron: www.achterhoekbank.nl