Spring naar content

ActiZ en Fundis lanceren podcast ‘Over Morgen’: aflevering 1 nu te beluisteren

Landelijke dag van de Zorg voor Morgen: ActiZ en Fundis lanceren podcast

Gesprek over ouder worden van levensbelang

Nederland staat de komende jaren voor een gigantische uitdaging: de toekomst van de zorg voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken. Het aantal ouderen neemt toe en ouderen worden steeds ouder. De vraag naar zorg stijgt, maar het aantal medewerkers dat in de zorg werkt niet. De dubbele vergrijzing in combinatie met het oplopend personeelstekort maakt fundamentele hervormingen noodzakelijk. Met Praat vandaag over morgen willen we gesprek hierover aanjagen. In samenwerking met Fundis is voor deze campagne de podcast ‘Over Morgen’ ontwikkeld. De eerste aflevering van deze podcast gaat vandaag, op de Dag van de Zorg voor Morgen, live.

 

Anders

De zorg wordt anders, dat staat vast. In 2040 moeten 1 op de 4 Nederlanders in de zorg werken om de huidige zorg beschikbaar te houden. Dat vraagt om anders kijken naar bijvoorbeeld arbeidsmarkt, innovatie en mantelzorg. In de podcast Over Morgen gaat Jeroen Westermann hierover in gesprek met innovatiespecialisten, millennials, babyboomers en zorgbestuurders. Hoe willen zij zelf ouder worden? Wat kunnen zij doen of wat doen ze al voor ouderen in hun omgeving? En wat is daar volgens hen voor nodig?

Innovatie en technologie spelen een grote rol voor de toekomst van de zorg voor ouderen, stellen innovatiespecialisten Patricia de Koning en Jan Willen Alst. Zij zijn te gast in de eerste aflevering van de podcast Over Morgen. De ontwikkelingen op het gebied van technologie gaan snel en door de coronacrisis zien zij ook meer acceptatie van technologie, zoals beeldschermzorg.

Zorg voor morgen

Voor zorgorganisatie Fundis staat anders kijken naar toekomstbestendige ouderenzorg centraal. Als groep van bedrijven zetten ze zich in om het juiste aanbod te bieden aan kwetsbare ouderen en chronisch zieken. “Er moet nog veel veranderen om de wereld waarin wij allemaal ouder worden, goed te faciliteren”, zegt Fundis-bestuurder Jeroen van den Oever.

Fundis is al enige tijd op zoek naar nieuwe, kansrijke oplossingen binnen zes thema’s, waaronder o.a. arbeidsmarkt, zorginnovaties en woonzorgconcepten. Onder de noemer Zorg voor morgen vraagt Fundis doorlopend intern aandacht voor de toekomst van de zorg, maar hoopt ook mensen buiten de organisatie te inspireren. Jeroen van den Oever: “Hiermee hopen wij dat niet alleen de zorgorganisaties binnen de Fundis groep blijven nadenken over dit onderwerp, maar met ons heel Nederland.”

De komende vier weken wordt elke vrijdag een aflevering van de podcast Over Morgen gepubliceerd, telkens vanuit een ander perspectief. Luisteraars kunnen zelf het gesprek over morgen voeren door de gesprekskaarten te downloaden.

 

Socials 1 - 1080x1080

Lees meer over de Dag van de Zorg voor Morgen:
https://www.issuekalender.nl/dag-van-de-zorg-voor-morgen/