Spring naar content

Liesbeth & René

Lekker blijven bewegen is voor Liesbeth (64) en René (67) heel belangrijk. Door een hernia-operatie kon Liesbeth niet alles meer, en konden ze niet meer samen tennissen. “We zijn daardoor bewuster gaan praten over hoe we fit willen blijven: wat kan ik nog wel? En wat wil ik?” En soms komt een nieuwe passie uit onverwachte hoek.

Elke zondagavond dansen Liesbeth en René latin en ballroom met een leuke vaste groep. “We vinden het leuk, en het heeft ook veel andere voordelen. Het is goed voor je gezondheid, je hebt er sociaal contact door en het geeft ook een mentale boost,” vertelt Liesbeth. René vult aan: “Én we kunnen het heel lang en overal blijven doen.” 

Uit onverwachte hoek

Liesbeth: “Als er iets met jezelf of in je omgeving gebeurt, word je wakker geschud. Zo kon ik niet meer tennissen na mijn operatie. Ineens waren dingen niet meer vanzelfsprekend. Juist daarom zijn we meer en bewuster gaan praten over hoe we fit willen blijven. Wat kan ik nog wel? En wat wil ik nog doen? Want als je er naar zoekt, kom je erachter dat er veel meer opties zijn dan je denkt!” 

“Stijldansen kon gelukkig nog wel. En de fysio raadde ook wandelen aan,” vertelt Liesbeth. “Mijn eerste gedachte was: ‘Wandelen? Wat suf!’. Maar het tegendeel werd al snel bewezen. René: “We stelden onszelf een doel: de Nijmeegse Vierdaagse.” Liesbeth vervolgt: “We hebben ons toen aangesloten bij een wandelgroep die elke week trainde, met lange wandeltochten in het weekend. En op een gegeven moment – het klinkt heel gek – gaat het verslavend werken. Je komt buiten, ziet de natuur en er vallen dingen op in je omgeving die je eerder niet zag. Je komt thuis en je voelt je heerlijk.”

“Op een gegeven moment gaat het wandelen verslavend werken“

René: “En dan de Vierdaagse lopen. Dat geeft zo’n kick, daar teer je het hele jaar op.” Lachend: “We hebben zelfs een paar keer gehad dat we op zaterdag na de Vierdaagse midden op straat gingen lopen. Ja, dat kan effe niet!”

Klaar voor de toekomst

Zowel het wandelen als stijldansen kunnen Liesbeth en René lang blijven doen. Bij de dansschool bieden ze bijvoorbeeld latin moves, zumba en rolstoeldansen. Voor elk wat wils en op elk niveau.  En wandelen kunnen ze afschalen, als lange afstanden op den duur niet meer lukt. René: “Voor mensen die nadenken over fit blijven zou ik als tip willen meegeven: probeer zo veel mogelijk wandelend te doen. Het is voor veel mensen zo’n gewoonte om telkens maar de auto te pakken. Laat ‘m lekker staan en loop gewoon ergens naartoe.”

De invloed van jonge mensen

Naast dansen en wandelen zitten Liesbeth en René nog vol andere plannen. Liesbeth: “Het lijkt me leuk een schrijfcursus of stemtraining te doen. Ook het mentale stuk moet je onderhouden.” René knikt: “Mij valt het bijvoorbeeld op dat als ik het over Instagram of Pinterest heb, dat leeftijdsgenoten mij aankijken alsof ze water zien branden. Ik vind het juist leuk om op de hoogte te blijven van social media.” Liesbeth vult aan: “Ik denk dat je juist de invloeden van jongere mensen nodig hebt.” “Anders blijf je alleen maar gesprekken binnen een heel klein kringetje houden,” zegt René. “Dus je gezichtsveld verbreden: de krant lezen, actualiteitenprogramma’s volgen, daar ook weer over praten, enzovoorts.”

Liesbeth: “Vooralsnog voelen we ons prima. Maar, tel je zegeningen. Probeer alles wat je kan zo goed mogelijk te onderhouden. Door sporten, bewegen en ook een beetje je geest te blijven trainen.”

Begin op tijd het gesprek over zorg, wonen en fit blijven.

Het lijkt misschien nog ver weg, maar wie straks ook vol van het leven wil blijven genieten, praat vandaag over morgen. Bijvoorbeeld over wat je voor elkaar kunt doen als er later zorg nodig is, of het huis waar je nu woont nog bij je past of hoe je fit blijft. Wat vind jij belangrijk voor later?

Begin op tijd het gesprek. Gebruik de gesprekskaarten en praat vandaag over morgen.