Spring naar content

Margot & Wim

”Werken is niet alles in het leven”, zegt Wim (65). “Maar toch hebben we nog geen vast moment waarop we gaan stoppen. We hebben het allebei nog erg naar ons zin.” Zijn vrouw Margot (64) en hij werken beiden nog, maar denken ook alvast na over de toekomst. Vandaag praten ze over morgen. 

Vrijwilligerswerk, boeken lezen, tuinieren, naar de film, de natuur in, leuke dingen met de kinderen ondernemen: aan hobby’s geen gebrek bij Margot en Wim. En ook voor later hebben ze genoeg ideeën. Zo wil Wim misschien nog een studie gaan doen. “Wat betreft nieuwe dingen leren ben ik een veelvraat; ik interesseer me in alles”, vertelt Wim. “Laten we zeggen dat je na je pensioen nog zo’n tien goede jaren hebt. Ik denk dat het belangrijk is dat je nieuwsgierig blijft.” “Ik werk al 46 jaar in de zorg en haal nog steeds veel plezier uit mijn werk, dus ik heb nog geen einddatum waarop ik wil stoppen”, vertelt Margot. “Maar daarna zou het me bijvoorbeeld ook heel leuk lijken om acteur te zijn bij de trainingen in de zorg. En verder blijven lezen, de dingen blijven doen die je leuk vindt, met mensen afspreken. Zo blijf je actief.”

Praten over later: net als dat je dat op andere momenten in je leven deed

Eigenlijk is het heel logisch om over je toekomst na te denken, zegt Margot. “Ik vergelijk het wel eens met iemand die zwanger is. Dan wordt er alles uit de kast gehaald om de geboorte voor te bereiden, bijvoorbeeld met een bevallingsplan. Maar als het gaat over ouder worden, dan hebben we het daar ineens allemaal niet meer over. Terwijl ik zou zeggen: heb het er júist over.”

“Vanuit mijn werk als praktijkondersteuner in de GGZ spreek ik nog wel eens mensen die de toekomst als een zwart gat zien. En het gesprek erover vermijden”, zegt Wim. “Maar dat zie ik niet zo, ik vind de gesprekken over de toekomst juist ook iets toevoegen.” Margot: “Praten over de toekomst is voor ons iets dat er vanzelfsprekend bij hoort. En ik zou het iedereen gunnen om het daarover te hebben. Het is ook iets intiems.”

Voorbij de tien goede jaren

Margot en Wim denken ook al verder vooruit. Wim: “We hebben het er ook over wat we willen met ons leven als we oud en gebrekkig worden. Dus voorbij die tien goede jaren.” Margot vertelt: “Het lijkt me heel erg om afhankelijk te zijn van anderen. En dat je met mensen woont die je niet zelf uitgekozen hebt. Dus naast alle leuke dingen die we nog willen doen, praten we samen ook over de eindigheid van het leven: wat wil je daar dan over afspreken? En waar leg je de grens?”

Alles uit het leven halen

“Tot die tijd hopen we natuurlijk nog een hele hoop leuke dingen te doen. De dingen waarvan je geniet”, zegt Margot. “Misschien lukt het op een gegeven moment lichamelijk niet meer om in de tuin te werken, maar dan zijn er nog genoeg boeken te lezen en films te zien.” Wim: “Je moet in ieder geval niet op de bank gaan zitten en als kasplantjes elkaars hand vasthouden.” Margot lacht en knikt: “Dat hebben we nooit gedaan en dat gaan we ook zeker nooit doen!”

Begin op tijd het gesprek over zorg, wonen en fit blijven.

Het lijkt misschien nog ver weg, maar wie straks ook vol van het leven wil blijven genieten, praat vandaag over morgen. Bijvoorbeeld over wat je voor elkaar kunt doen als er later zorg nodig is, of het huis waar je nu woont nog bij je past of hoe je fit blijft. Wat vind jij belangrijk voor later?

Begin op tijd het gesprek. Gebruik de gesprekskaarten en praat vandaag over morgen.