Spring naar content

Dag van de Zorg voor Morgen

Op 30 oktober 2022 is was het de Dag van de Zorg voor Morgen. Een landelijke dag, in het leven geroepen om extra aandacht te creëren voor de uitdagingen én oplossingen in de ouderenzorg. We riepen iedereen in Nederland op om in gesprek te gaan over de toekomst van zorg op 30 oktober. Dit gesprek is nodig, omdat Nederland in snel tempo vergrijst. Daarmee staat de zorg voor ouderen en chronisch zieken de komende jaren voor grote uitdagingen. Dat vraagt iets van ons allemaal. We moeten praten over hoe we de zorg voor ouderen organiseren én wat we voor elkaar kunnen doen.

Uitdagingen

De helft van de Nederlanders spreekt niet met anderen over de eigen oude dag en de organisatie daarvan, zoals een geschikte woning en verzorging. ‘Dat moet anders. Ouder worden is een onderwerp waar we te weinig bij stil staan’, stelt Anneke Westerlaken, voorzitter van branchevereniging ActiZ. Terwijl praten over dit onderwerp hard nodig is; de uitdagingen op de arbeidsmarkt en de dubbele vergrijzing hangen ons boven het hoofd. En ons huidige stelsel is niet toekomstbestendig. De ‘Dag van de Zorg voor Morgen’ op 30 oktober is een initiatief van Fundis en onderdeel van de ActiZ-campagne Praat vandaag over morgen.

In gesprek met de samenleving

We willen online aandacht vragen voor deze dag, maar ook live dit maatschappelijke vraagstuk met zoveel mogelijk mensen bespreken. Daarom staan wij op donderdag 27 en vrijdag 28 oktober 2022 tussen 11.00 en 16.00 uur in de stationshal van Station Eindhoven. Aan de hand van prikkelende stellingen en andere live-activiteiten willen we graag in gesprek over de toekomst van de zorg. Ook besteden meerdere zorgorganisaties in Nederland aandacht aan deze dag. Dit doen zij bijvoorbeeld door verhalen en video’s te delen om extra aandacht te creëren voor de uitdagingen én oplossingen in de ouderenzorg.

Meer weten over de Dag van de Zorg voor Morgen?

Initiatiefnemer van de Dag voor de Zorg voor Morgen is zorg- en welzijnsnetwerk Fundis. Zij jagen sinds 2019 het gesprek aan met hun 5.000 medewerkers over de toekomst van ouderenzorg en -welzijn, de kansen en uitdagingen. Dit jaar slaan ActiZ en Fundis wederom de handen ineen op de Dag van de Zorg voor Morgen. Dit deden ze eerder in 2020 en lanceerden toen de podcastreeks Over Morgen, te vinden op Spotify en Apple podcast.