Spring naar content

Samen bouwen aan je toekomst

“Kom snel binnen, hier is het warm. Ik heb de haard aangemaakt.” Kitty Van Nieuwland is een opgewekte tachtiger die acht jaar geleden besloot om met haar zus en zwager in dezelfde wijk te gaan wonen. Deze nieuwbouwwijk voor vijftigplussers werd samen met de toekomstige bewoners vormgegeven. “Voordat ik hier kwam wonen, kende ik de buurtgenoten al en dat is heel prettig.”

Kitty: “Deze wijk is gebouwd onder Collectief Particulier Opdrachtgeverschap waarbij je samen met buurtgenoten de opdrachtgever bent van het project. Wij hebben zelf de architect en de aannemer uitgekozen en een technische-, groen- en architectuurcommissie opgezet. In de laatste heb ik gezeten. De grote lijnen werden door onze architect uitgezet maar we moesten ons licht laten schijnen over de vorm van de daken, de kleur van de steen, de indeling en de technische inrichting van de woningen. Voor mezelf heb ik een aantal leeftijdsbestendige keuzes gemaakt zoals beneden slapen en douchen, brede deuren en geen of roldrempels. De trap naar boven heeft twee leuningen. Erg handig, zeker nu ik een schouderblessure heb.”

"Bewoners staan voor elkaar klaar en organiseren veel zelf"
Kitty van Nieuwland

Tijdens de bouw heeft iedereen elkaar leren kennen en dat heeft gezorgd voor een goed onderling contact. Bewoners staan voor elkaar klaar en we organiseren veel zelf. Kitty: “Dan kun je denken aan de nieuwjaarsborrel, het zomerdinertje en de jaarlijkse bos-heidewandeling onder leiding van één van ons die gids is, met koffie of lunch in een heidecafé. Maar er is ook de maandelijkse ‘soos’ op het grasveldje of in het buurthuis. Er is een voorlees- en handwerkclub en met Kerst komen we bij elkaar voor zang, muziek, glühwein en kerstkoekjes. Erg gezellig allemaal.”

Wederzijdse dienstbaarheid

Het feit dat Kitty in de buurt van haar zus en zwager woont, betekent dat ze over en weer bij elkaar terecht kunnen. Kitty: “Voor vraag en aanbod, voor vervoer en verhaal. Noem het wederzijdse dienstbaarheid. Het is een veilig gevoel, zeker omdat ik alleenstaand ben. Natuurlijk was ik gehecht aan mijn vorige huis vol herinneringen maar ik ben ook blij met de overstap en de manier waarop dat is gegaan. Als senior is het erg belangrijk om vrienden van alle leeftijden te hebben met verschillende interesses. Dat betekent dat je actief moet blijven, zelf dingen moet ondernemen en niet afwachten wat anderen voor je doen.”

Wacht niet tot morgen en ga vandaag het gesprek aan.

Tekst en fotografie: Cai Vosbeek