Spring naar content

Van robotstofzuiger tot fitbit: er zijn talloze apparaten, sensoren en apps beschikbaar die handig zijn als je ouder wordt. Ze maken het bijvoorbeeld gemakkelijker om langer thuis te wonen, contact te leggen of vitaal te blijven. Hieronder vind je allerlei handige technologieën voor een prettige oude(re) dag. Welke zou jij willen gebruiken?

Voor fijn en veilig wonen

Wie wil, kan het hele huis volhangen met sensoren en slimme apparatuur (domotica). De lampen gaan aan als je de ruimte betreedt, de zonwering naar beneden als de zon schijnt en de gordijnen dicht als je op een knopje drukt. Wie wil kan valsensoren aanbrengen in de vloer of sensoren aanbrengen die aangeven als een tijdje niet is bewogen in huis. Dan zijn er nog robots: ze stofzuigen, dweilen en maaien het gras. En dat allemaal op een vooraf ingestelde tijd. Dat maakt het huishouden doen veel gemakkelijker. Ben je op zoek naar technologie die wonen veiliger maakt? Denk dan aan camerabewaking, een digitale deurbel met camera of gasmonitoring.

Voor een gezonde leefstijl

Om fit en gezond te blijven zijn er allerlei handige hulpmiddelen. Smartwatches en fitbits meten de dagelijkse stappen, fysieke inspanning en hartslag. Door doelen in te stellen helpen ze om voldoende te bewegen. Daarnaast zijn er allerlei beweegapps voor tablet en telefoon. Deze bieden zowel conditie- als spierversterkende oefeningen, maar ook yoga. Ook zijn er apps die helpen om gewicht, vetmassa en cholesterol bij te houden. Het voordeel om deze informatie digitaal te verzamelen is dat deze structureel eenvoudig worden bijgehouden en gecombineerd kunnen worden. Het apart noteren van deze gegevens is dus niet nodig.

Voor sociaal contact

Beeldbellen, skypen of een borrel via Zoom: digitale hulpmiddelen maken sociale contacten steeds eenvoudiger. Door social media als Facebook en Instagram blijven we bovendien snel en gemakkelijk op de hoogte van wat familie en vrienden doen. Ook zijn er verschillende apps en websites om contact te leggen om samen activiteiten te doen of die hulp in de buurt inzichtelijk maken, zoals kluppen.nl of wehelpen.nl.

Voor hulp bij zorg en ziekte

Voor diverse ziekten zijn apps beschikbaar die helpen om mensen zo veel mogelijk te ondersteunen in het dagelijkse leven. Zo zijn er voor diabetes apps beschikbaar die helpen bij het managen hiervan. Ook zijn er robots die een seintje geven als medicatie moet worden ingenomen of die werken als sta-op-hulp.

Welke hulpmiddelen lijken jou handig? Welke gebruik je nu al?

plaatje tech

extra info

Kijk op deze websites voor meer informatie: