Spring naar content

Waarom opleiden anders moet om de ouderenzorg toekomstbestendig te maken

Om ons voor te bereiden op de groeiende zorgvraag, moeten we de komende jaren nieuwe zorgverleners naar de ouderenzorg trekken. Want buiten mantelzorgers, familieleden en vrijwilligers om, willen we ook in de toekomst op de diensten van zorgorganisaties kunnen rekenen. Nu al zijn er grote personeelstekorten. Welke oplossingen zijn er? Initiatieven zoals het platform van de Nationale Zorgklas timmeren hard aan de weg om de gaten op te vullen.

 

Door de vergrijzing neemt de vraag naar zorg de komende 20 jaar enorm toe. Maar het personeel dat in de zorg werkt niet. Naar verwachting komt de ouderenzorg in 2030 meer dan 90.000 medewerkers tekort. Maar ook nu al is er een tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden. In coronatijd werd dat voor de hele samenleving voor het eerst echt zichtbaar. Eén van de oplossingen was het versneld opleiden van extra personeel middels het digitale leerplatform de Nationale Zorgklas.

De Nationale Zorgklas

Aan het begin van de coronacrisis in 2020 werd de Nationale Zorgklas in snel tempo opgericht om extra personeel voor de zorg te trainen. In heel Nederland waren extra handen hard nodig. Mensen die in de zorg gingen helpen moesten in ieder geval over de basiskennis van het werk beschikken. Dit faciliteerde de Nationale Zorgklas via handige online trainingen.

Meer dan 4.000 mensen werden versneld opgeleid, en ook na de grootste coronagolven bleef de Nationale Zorgklas zich doorontwikkelen. ‘Hoewel de Nationale Zorgklas ontstond vanwege de coronacrisis, besloten wij verder te kijken naar het grotere plaatje van de vergrijzing en de personeelstekorten in de zorg’, aldus Tim Kind, programmamanager van de Nationale Zorgklas.

Anders opleiden

Met het oog op de ontwikkelingen wordt de instroom van mensen buiten de zorg steeds belangrijker. Naast jongeren die afgestudeerd zijn aan een zorgopleiding, kunnen ook mensen met al ruimere werkervaring in een ander vakgebied van toegevoegde waarde zijn. Denk hierbij aan 30-plussers die over een carrièrswitch nadenken of mensen die al eerder in de zorg werkte en een terugkeer overwegen. Voor hen is het volgen van een volledige hbo- of mbo-opleiding vaak een drempel om de overstap te maken. Daarom werken verschillende zorgorganisaties, opleiders en andere betrokkenen al meerdere jaren aan de promotie van mbo-certificaten in de zorg. Dit zijn erkende leertrajecten die mensen in korte tijd klaarstomen om aan de slag te gaan.

Toch zijn mbo-certificaten nog niet vanzelfsprekend. Tim: ‘De mbo-certificaten zijn momenteel een kostbare optie voor organisaties. Dat is jammer want het maakt vooral zij-instromers veel sneller inzetbaar én sluit beter aan bij de vaardigheden waarover nieuwe medewerkers al beschikken.’ Verkorte opleidingen kunnen het keuzepalet van (toekomstige) zorgmedewerkers enorm uitbreiden, vindt Tim. ‘Wanneer zorgorganisaties, opleiders en de politiek deze mogelijkheden stimuleren, wordt de doelgroep veel groter. Initiatieven zoals de Nationale Zorgklas helpen om dit in gang te zetten.’

Innovatieve oplossingen

Door anders op te leiden en slimmere leerroutes te creëren wordt een baan in de zorg aantrekkelijker voor een grotere groep potentiële medewerkers. In 2021 melden zich meer dan 1900 mensen aan voor de mbo-certificaten van de Nationale Zorgklas. Het platform blijft actief leervraagstukken uit het werkveld omzetten in innovatieve oplossingen. De zorg zal de komende jaren in versneld tempo anders georganiseerd moeten worden. De Nationale Zorgklas staat in de startblokken om hieraan bij te dragen.

Zou jij een baan in de zorg overwegen? #praatvandaagovermorgen

 

NZK

Meer weten over de Nationale Zorgklas?

www.nationalezorgklas.nl