Spring naar content

Wijkverpleegkundigen en casemanagers dementie over de toekomst van de ouderenzorg

In een nieuw seizoen van de Podcast Over Morgen neemt host Sanne Boon je mee in de verwachtingen van ouder worden, én de zorg die daarbij komt kijken. Dit doet zij met  wijkverpleegkundigen en casemanagers dementie, onze ambassadeurs van Praat vandaag over morgen. Zij delen met Nederland hun inzichten, praktische tips én oplossingen voor deze uitdagende tijd in de ouderenzorg. Waar kan je bijvoorbeeld zelf mee aan de slag om je voor te bereiden op je oude dag? En wat kan jouw sociale netwerk hierin betekenen? Wat mag je  verwachten van de zorg? En van technologie? Daarover gaan we in de gesprek in de podcast Over Morgen. Met in aflevering één: wijkverpleegkundige Marrianne. 

Aflevering 1: Struisvogelgedrag 

In deze eerste aflevering praat Sanne met Marrianne Seeleman, wijkverpleegkundige bij Careyn in de regio Vinkeveen. De aflevering staat in het teken van voorbereiden op je oude dag. We hebben het over struisvogelgedrag, nadenken over je eigen wensen en over tijdig aanpassingen doen. Marrianne: ‘Vaak denken mensen dat als je ouder wordt, het alleen maar minder wordt. Maar als je op tijd begint met voorbereiden, kun je ook heel veel problemen voorkomen. Zoals bijvoorbeeld eenzaamheid of het risico op vallen.

En hoe wil Marrianne zelf eigenlijk ouder worden? Het liefste blijft ze wonen op het platteland. Maar daarvoor moet ze wel dingen regelen, want de dichtstbijzijnde bushalte is 1,5 km verderop en het dorp heeft geen supermarkt. Haar schoonouders zijn voor haar een goed voorbeeld: in de naastgelegen boerderij hebben zij ervoor gezorgd dat ze veilig en goed ouder worden kunnen worden. Benieuwd naar wat je zelf kunt doen? De podcastaflevering zit bomvol  praktische tips waar je direct mee aan de slag kan.

Aflevering 2: Omkijken naar elkaar

In de tweede aflevering van de podcast Over Morgen gaat Sanne in gesprek met Frieda Kooij, casemanager dementie bij Evean. In de omgeving Amsterdam-Zuid ziet zij veel verschillen: ouderen met een groot netwerk van familie en vrienden, maar ook mensen die alleen wonen en eenzamer zijn. Door in gesprek te gaan onderzoekt Frieda welke rol het sociale netwerk kan spelen in de zorg voor ouderen. ‘Soms is het best spannend om hulp te vragen, of om hulp aan te bieden. Daar help ik bij’, vertelt Frieda. En hulp komt soms ook uit onverwachte hoek. ‘Het kan ook de groenteboer op de hoek zijn die een sleutel heeft, voor als iemand deze vergeet.’

Hoe wil Frieda zelf eigenlijk ouder worden? Haar belangrijkste wens is om in verbinding te blijven met de mensen om haar heen. Dat dat van belang is, wil ze anderen ook meegeven. ‘Blijf contact zoeken met mensen in je buurt. In Amsterdam zijn er bijvoorbeeld allerlei stadsdorpen ontstaan die dat ondersteunen. Ook in de grote stad kun je dus een dorpsgevoel creëren: door samen leuke activiteiten te doen en naar elkaar om te kijken. Als samenleving moeten we zorgzamer worden.’

Wat kan jij betekenen voor een oudere in jouw buurt? En wat kan je zelf doen om jouw sociale netwerk te vergroten?

Aflevering 3: technologie

In aflevering drie schuift Kim Bos aan op het Over Morgen-bankje. Kim is wijkverpleegkundige bij ZuidOostZorg in regio Friesland en met haar gaan we in gesprek over technologie. Welke rol speelt technologie in de ouder wordende samenleving? En hoe kan zorgtechnologie je helpen om langer zelfstandig te blijven? Wat Kim betreft is het duidelijk: zorgtechnologie is onmisbaar voor de toekomst.

En hoewel de samenleving steeds digitaler wordt, kan technologie soms ook nog steeds een beetje eng zijn. ‘Daar moeten we luchtiger over praten’, vindt Kim. ‘Voor iedereen is er een passende oplossing en persoonlijke zorg, dat blijft altijd’. Kim vertelt welke slimme oplossingen er nu al veel worden gebruikt: van medicatiedispensers tot beeldzorg en van smart watches tot hulpmiddelen voor het aantrekken van steunkousen. ‘Mijn eigen ouders zijn een mooi voorbeeld van een nieuwe generatie ouderen, die het normaler vindt dat een zorgvraag ook met technologie kan worden ingevuld.’

Hoe kan technologie jou helpen op jouw eigen oude dag? Er is een enorme keuze in technologische hulpmiddelen, hoe kies je een hulpmiddel dat bij jou past?

Aflevering 4: Morgen anders doen dan vandaag

In de vierde en laatste aflevering van de podcast praat Sanne met Marika Tappij-Gielen, wijkverpleegkundige bij Thuiszorg West-Brabant. We praten over haar rol als zorgmedewerker, die door de jaren heen behoorlijk is veranderd. Dat betekent een andere manier van denken en van werken. Welke uitdagingen komt ze daarbij tegen? Marika: ‘Als zorgmedewerker wil je graag zorgen, maar zorgen is ook iemand helpen om langer zelfstandig te blijven.’

Marika merkt dat het gesprek wat zij voert met cliënten is veranderd. Het is niet vanzelfsprekend dat iemand zorg nodig heeft. De nadruk ligt vooral op wat de cliënt zelf nog kan, of met behulp van technologie of het netwerk. Anders werken kan alleen als de samenleving haar verwachtingen bijstelt. ‘Niet iedereen heeft recht op zorg, maar iedereen heeft wel recht op aandacht. We moeten meer voor elkaar klaarstaan en elkaar helpen’, aldus Marika.

En haar eigen oude dag? Ondanks dat Marika de vijftig nog niet is gepasseerd, denkt ze hier al wel regelmatig over na. Nu de kinderen nog thuis wonen is alle ruimte fijn, maar zodra ze uitvliegen is een gelijkvloerse woning met kleinere tuin praktischer. Wat Marika betreft zouden mensen hier eerder over moeten nadenken. Eigenlijk kan je er niet vroeg genoeg mee beginnen.

Denk jij al na over jouw eigen oude dag? Is jouw huis nog geschikt om in te wonen als je ouder bent? Stel het niet uit, praat vandaag over morgen.

 

Sanne en Marrianne

Ben jij al op de toekomst voorbereid? En met wie voer je hierover het gesprek? Stel het niet uit, praat vandaag over morgen.