Spring naar content

Is jouw woning toekomstproof?

20 september 2020

Nadenken over levensbestendig wonen

Denk jij er wel eens over na of jouw woning en je woonomgeving ook geschikt zijn om te wonen als je ouder bent? Voor veel mensen is dat een ver-van-hun-bed-show. Toch is het belangrijk op tijd na te denken of je woning ook nog bij je past als je ouder bent. De meeste mensen willen immers graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Voor iedereen is de ideale woonsituatie anders. en of je nu kiest voor verhuizen of op dezelfde plaats blijven: deze drie onderwerpen zijn belangrijk om over na te denken.

 

1.     De woning zelf

Om te beginnen is het belangrijk om na te gaan of de woning zelf geschikt is om in te wonen als je ouder bent. Wat als je bijvoorbeeld slecht ter been wordt? Dan is een huis met veel trappen niet handig. Of een grote tuin die veel onderhoud vergt. Daarnaast zijn er allerlei andere zaken die een huis levensloopbestendig maken. Denk aan een vloer die niet glad is, koken op inductie in plaats van gas of sensoren die veel dingen gemakkelijker maken. Hiervoor zijn allerlei kleine en grote aanpassingen te doen. De vraag is of jouw huis is aan te passen aan jouw wensen. Op dit moment wonen 140.000 65-plussers in een woning die niet of alleen tegen hoge kosten, is aan te passen. Ga voor jezelf eens na hoe dat voor jouw huis is en kijk ook eens wat je nu al kunt regelen. Doe bijvoorbeeld de test op lekkerblijvenwonen.nl.

tip: Sommige gemeenten bieden een blijverslening aan. Hiermee kun je een lening afsluiten voor aanpassingen in je woning. De lening is er zowel voor koop- als huurwoningen. Bij ziekte of een beperking kunnen kosten ook worden vergoed vanuit  Wmo of de Wet langdurige zorg.

2.     De locatie

Waar staat je huis? Woon je in een buurt met weinig voorzieningen, zoals winkels, een bibliotheek of sportfaciliteiten of verenigingen? Dan is het goed om na te denken of dat ook nog prettig is als je ouder bent. Ook hier geldt weer: wat als je slecht(er) ter been wordt? Of als autorijden moeilijker wordt? En hoe belangrijk zijn dit soort voorzieningen voor jou? Vind je het leuk om te winkelen of bestel je net zo lief je boodschappen online? Is het mogelijk om met het OV bij bestemmingen te komen of ben je hiervoor straks misschien op anderen aangewezen? En hoe zou je dat dan vinden? Is het dan misschien verstandig om te verhuizen?

3.     Sociale netwerk

Last but not least: zijn er in je buurt of omgeving mensen met wie je een praatje kunt maken en op wie je kunt terugvallen als dat nodig is? Zijn er buren die bijvoorbeeld boodschappen kunnen doen als je ziek bent? Wonen er kinderen in de buurt? En wat vind je fijn als je ouder bent? Wonen in een buurt met vooral leeftijdgenoten of liever ook met jongere mensen? Of heb je al eens nagedacht over een woongemeenschap of bijvoorbeeld een hofje, waar iedereen een eigen huis heeft, maar er wel veel contact is met elkaar?

Er zijn allerlei woonvormen voor ouderen, met en zonder zorg. In dit overzicht van Aedes zie je allerlei voorbeelden. ActiZ bracht deze brochure uit.

 

wonen

Websites met meer informatie

Informatie over levensbestendig wonen 
www.lekkerblijvenwonen.nl
langzultuwonen.nl
langerthuisinhuis.nl

Informatie over vergoedingen voor woningaanpassing
blijverslening
www.regelhulp.nl
www.pgb.nl
www.mantelzorg.nl