Spring naar content

Yvonne en Yesim praten over morgen

Hoe ziet technologie in de zorg er straks uit? “Misschien komt er dan straks wel een hologram van een verpleegster naar binnen hollen!” zegt Yvonne (58). Yesim wil vooral dat het menselijke aspect niet verdwijnt. De twee vriendinnen uit Enschede praten aan de hand van een aantal stellingen over de zorg van de toekomst en de rol die technologie hierin kan spelen. 

Yvonne, werkzaam in de gehandicaptenzorg, heeft een mooie kijk op ouder worden. “Leeftijd maakt je niet oud. Het is je lichaam dat veroudert. Je geest wordt eigenlijk steeds rijker met alle ervaringen die je opdoet.”

Zorg op afstand?

Yesim, multicultureel muziektherapeut, legt de eerste stelling over de rol van technologie voor: ‘Zorg hoeft niet altijd verleend te worden door zorgpersoneel, het kan ook op afstand. Bijvoorbeeld met een videoverbinding. Eens of oneens?’ Yvonne: “Eens. Wat vind jij?” “Ik twijfel”, antwoordt Yesim. “Het kan soms. Bijvoorbeeld bij mensen waarmee je via een videoverbinding nog wel contact kan maken.” “Of het mensen helpt om langer thuis te blijven wonen?” Yesim knikt. “Maar soms kan het ook niet. Ik zit er tussenin. Ik heb een beetje een haat-liefde-relatie met technologie, omdat ik het heel belangrijk vind dat ‘het menselijke’ blijft.”

Zo lang mogelijk zelfstandig

De tweede stelling legt Yvonne voor: ‘Je hebt hulp nodig om zelfstandig te wonen. Wat kies je? Technologische hulpmiddelen zodat je niet van anderen afhankelijk bent of iemand die zorg geeft omdat dat persoonlijker is.’ Yesim: “Ik vind dat echt een moeilijke keuze. Aan de ene kant vind ik het lastig om hulp te vragen, dus ik zou persoonlijk zelf wel technologie of hulpmiddelen inzetten om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Maar ik zou de warme zorg van iemand ook niet kunnen missen.” 

Er is van alles mogelijk, willen we dat ook?

Yvonne: “Misschien komt er in de toekomst wel een hologram van een verpleegster naar binnen hollen. Dat is toch cool, of niet?” Yesim, lachend: “Het kan helpen, maar het kan ook voor teleurstelling zorgen als je ontdekt dat het technologie is.” Yvonne: “Er is met technologie veel mogelijk. We kunnen straks van alles inzetten. Ik denk dat het belangrijk is dat we ons constant blijven afvragen of we het ook willen inzetten. Ik denk dat we in de toekomst gaan kijken hoe we menselijke zorg en technologie kunnen verenigen tot één geheel.” 

Begin op tijd het gesprek over zorg, wonen en fit blijven.

Het lijkt misschien nog ver weg, maar wie straks ook vol van het leven wil blijven genieten, praat vandaag over morgen. Bijvoorbeeld over wat je voor elkaar kunt doen als er later zorg nodig is, of het huis waar je nu woont nog bij je past of hoe je fit blijft. Wat vind jij belangrijk voor later?

Begin op tijd het gesprek. Gebruik de gesprekskaarten en praat vandaag over morgen.

Wil je meer weten over zelfstandig blijven wonen met de hulp van technologie? Bekijk de ‘Langer thuis wonen’ op de website van Zorg van Nu.